Twee valkuilen van een plantaardige maaltijdsalade

Groente eten is gezond, dat weten we allemaal. Groente bevat weinig calorieën en veel vitaminen, mineralen en fytochemicaliën. Toch is het niet verstandig om groente centraal te stellen. Hier een aantal tips om de valkuilen van een plantaardige maaltijdsalade te vermijden.

1 Baseer je salade op complexe koolhydraten
Als je langere tijd verzadigd wil worden door het eten van een maaltijdsalade, baseer je salade dan op complexe koolhydraten, ook bekend als zetmeel. Mijn salade is meestal gebaseerd op peulvruchten en rijst. Daar voeg ik dan rauwe groente zoals tomaat, paprika, ui en sla aan toe. Als ik alleen die rauwe groenten zou eten, dan zou ik na een half uur alweer honger krijgen. Weinig zinvol als lunch dus. Ook andere zetmeelrijke producten zoals aardappelen en volkorenpasta zijn geschikt als basis voor een salade. Zorg ervoor dat je vooraf vaststelt hoeveel complexe koolhydraten je als basis gebruikt en schat in of dat voldoende is voor een maaltijd.

maaltijdsalade-1

2 Voeg geen dressing op basis van olie toe
Veel mensen zijn gewend om een salade te overgieten met olijfolie. In een ander artikel heb ik uitgelegd waarom ik geen olie gebruik. Olie draagt niet bij aan de verzadiging en is de meest geconcentreerde bron van calorieën op deze planeet. Een salade met olie is dus best paradoxaal: je verenigt de laagste bron van calorieën met de meeste micronutriënten, groente, met de meest energiedichte voedingsbron met de minste (bijna geen) micronutriënten: olie. Soms vind ik het niet nodig om een dressing te gebruiken en eet ik gewoon groente met bonen en rijst, punt. Afhankelijk van welk soort salade je hebt gemaakt kun je bepaalde kruiden, balsamicoazijn, fruit, een snufje zout of tamari (sojasaus), augurken of zilveruitjes gebruiken. Ook een dressing op basis van noten of zaden is gezonder dan een dressing op basis van olie. De calorieën uit noten worden in een periode van uren opgenomen in je bloedbaan. De calorieën uit olie in een periode van minuten. De verzadiging die je van een notendressing hebt, is dus veel duurzamer.

maaltijdsalade-2

Bekijk ook wat John McDougall heeft te zeggen over de valkuilen van veel groente eten:

Share Button