Consistentie is belangrijker dan perfectie

Bij een voedingspatroon gaat het er om wat je dag in, dag uit, jaar in, jaar uit eet. Alleen permanente veranderingen hebben permanente gevolgen. Perfectionisme kan hierbij in de weg staan. Sommige mensen denken dat wanneer ze een dieet een tijdje niet perfect gevolgd hebben, ze er dan maar beter helemaal weer mee kunnen ophouden. Het volhouden op lange termijn is echter veel belangrijker dan een korte tijd iets helemaal perfect aanpakken. In voedingswereld is jarenlang 80% beter dan wekenlang 100%. 

Hoe kun je nou consistentie op lange termijn bereiken met voeding? Als je begint met The Starch Solution dan heeft Doug Lisle, een psycholoog die werkt voor Dr. McDougall, de volgende tip voor je. Ga elke dag voor 80% van je doelen. Per dag zijn er bij The Starch Solution de volgende doelen te behalen:

Maaltijd 1: gebaseerd op zetmeel [ ]
Maaltijd 2: gebaseerd op zetmeel [ ]
Maaltijd 3: gebaseerd op zetmeel [ ]
Fruit: [ ]
Salade: [ ]
Beweging: [ ]

De eerste drie punten houden in: elke maaltijd heeft als basis zetmeel. Dit kan zijn havermout als ontbijt, een rijst/bonen-salade als lunch en een aardappelgerecht als diner.  Het kan ook anders ingevuld worden, maar de rode draad is zetmeel. 
Fruit: ga voor zo’n 2-4 stuks per dag
Salade: probeer elke dag wat extra rauwe groenten te eten. Dit kan je bijvoorbeeld in een van de drie maaltijden inbouwen. Ik kies ervoor om van mijn lunch een maaltijdsalade te maken.
Beweging: 10 minuten per dag. Dit kan zijn fietsen, wandelen, traplopen, etc.

Screenshot 2015-01-11 13.14.34

Maak voor de hele week een tabel. Je hebt 6 doelen per dag en dus 42 doelen per week. Kruis per dag aan welke doelen je hebt gehaald. Dit kost je minder dan 1 minuut per dag.

Ga voor 80% succes en probeer dus 34 doelen per week te halen. Ga niet voor perfectie. Perfectie bestaat niet. Laat je niet door deze illusie uit het veld slaan. Lange-termijnconsistentie is belangrijker dan 100% perfectie op korte termijn.

Heb jij ook een goede tip om je gewoontes op lange termijn te veranderen? Laat het dan hieronder even weten!

Share Button