Mijn favoriete saladedressing

The salad is the main dish, dat is een van de basisprincipes van Eat to Live. Als je elke dag een grote salade wil blijven eten, dan helpt het natuurlijk om daar variatie in aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door verschillende soorten dressings te maken.

Veel saladedressings uit de supermarkt bestaan voor een groot deel uit olie. Bij Eat to Live gebruik je geen olie, want olie is een geraffineerd product, met vooral ‘lege calorieën’ die niets toevoegen aan je gezondheid, maar wel aan je gewicht. Noten en zaden zijn echter wel gezonde vormen van vet, waarin veel gezonde vezels en nutriënten zitten die het lichaam kan gebruiken. Bovendien verhoog je de absorbeerbaarheid van nutriënten uit groente in de aanwezigheid van een beetje vet. Een Eat to Live-dressing bestaat dan ook vaak uit gemalen noten met een scheutje sojamelk en kruiden, in plaats van olie.

In het nieuwe Eat to Live Cookbook staan een heleboel lekkere dressings.  Een van mijn huidige favorieten is de ‘Creamy Roasted Garlic Dressing’. Met toestemming mocht ik het recept hier publiceren. De hoeveelheden heb ik niet precies overgenomen uit het kookboek, omdat ik dit vaak op gevoel doe. Als je de precieze verhoudingen wil weten, dan kun je natuurlijk het boek zelf aanschaffen ;).

etl-cookbook

Ingrediënten voor 2 personen:

  • een paar teentjes knoflook
  • een scheut ongezoete plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk)
  • een handje rauwe amandelen
  • een eetlepel pompoenzaden
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels edelgist
  • een scheut witte wijnazijn
  • een theelepel verse thijm

Bereiding:

Volgens het originele recept zou je de amandelen moeten roosteren in de oven. Dit duurt mij te lang. Ik doe ze daarom gewoon direct in een koffiemaler, samen met de pompoenzaden. Maal dus de noten en zaden en doe ze daarna in een kommetje. Pers de knoflook en voeg het toe. Doe de azijn en zuivelvrije melk erbij en voeg ook de rest van de ingrediënten toe. Nu even flink roeren met een garde. Daarna giet je deze overheerlijke dressing over je salade en smullen maar!

Share Button