Gezonde friet

Friet hoeft niet ongezond te zijn. Wat friet ongezond maakt, is niet de aardappel zelf, maar wat mensen eraan toevoegen: olie, zout, mayonnaise en andere vette snacks ernaast. Ik eet geen olie en probeer mijn zoutinname te beperken door alleen aan tafel wat zout toe te voegen als ik daar zin in heb. Door geen zout te gebruiken tijdens het koken, heb je veel minder zout nodig om toch hetzelfde smaakeffect te bereiken.

Hoe maak je olievrije patat? Je kan alvast de oven voorverwarmen op 200 graden. Ik zet onderin de oven een bakje met water. Dit voorkomt uitdroging van de friet. Wij gebruiken per persoon zo’n 4 á 5 ons aardappelen. Wij kopen meestal biologische aardappelen die je niet hoeft te schillen. Vastkokende aardappelen doen het in dit recept beter dan kruimige. Eerst snijd ik de aardappelen in patatvorm. Snij ze niet te dik, anders worden ze niet goed gaar van binnen. Voor over de aardappelen maak ik een mix van rozemarijn (1 eetlepel), gerookt paprikapoeder (1 theelepel), knoflookpoeder (1 theelepel) en maïsmeel (1 eetlepel). Eventueel kun je ook wat zout toevoegen. Ik hussel de friet en de kruidenmix in een bakje door elkaar. Daarna doe ik de aardappelen op een siliconen matje in de oven. Ik laat de aardappeltjes zo’n 40 minuten bakken. Heerlijk om te serveren met je favoriete groenten. Wij kiezen vaak voor broccoli en wortels. Als sausjes gebruiken we ketchup en mosterd.
De frietjes zijn ook geschikt als snack tussendoor.

Eet smakelijk!

Share Button