Tempeh marineren

2014-08-26 19.09.43De laatste tijd eet ik veel aardappelgebaseerde maaltijden. Mijn lunch van de afgelopen dagen was meestal een hutspot (aardappelen en wortelen geprakt) met wat gemarineerde tempehreepjes. Vroeger vond ik tempeh vies, maar nu kan ik het elke dag wel eten. Gisteravond aten we aardappels, wortelen en spinazie. Ook daarbij was tempeh lekker. Toen ik bovenstaande foto op social media liet zien, kreeg ik de vraag hoe ik de tempeh marineer. Hier volgt mijn recept:

Pak een broodtrommel en doe de volgende ingrediënten erin:
Een in kleine reepjes gesneden blok tempeh
Een flinke scheut sojasaus (tamari of shoyu). Pas op, niet teveel, want sojasaus is erg zout.
2-3 theelepels gerookte paprikapoeder (bijvoorbeeld te koop bij Dille en Kamille)
Een scheut ahornsiroop.

Je kan een beetje met de hoeveelheden spelen. Eerlijk gezegd weet ik niet exact hoeveel ik er altijd in doe, dit doe ik meer op gevoel.

Bestrooi het geheel met flink wat edelgist.
Giet er vervolgens sojamelk of water bij.

Sluit de trommel af en schud de ingrediënten door elkaar. Vervolgens laat je de marinade een tijdje in de tempeh trekken.

Je kunt de tempeh opwarmen in de magnetron (in de marinade) en het er met een lepel uithalen, of je kan de tempeh mee roerbakken of sauteren in een pan.

Vaak laat ik de broodtrommel met tempeh en marinade in de koelkast staan, zodat ik er regelmatig wat reepjes uit kan pakken om over mijn lunch of avondeten te strooien.

Eet smakelijk!

Share Button