Rijkgevulde groente-nasi

Deze keer een nasi. Maar dan wel eentje met lekker veel groente!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • volkorenrijst
 • 1 prei
 • 150 gram taugé
 • 2 winterpenen
 • 1 paksoi
 • boemboe of nasikruiden
 • een paar stengels bleekselderij
 • 1 paprika
 • klein handje sesamzaadjes
 • klein handje (ongezouten ongebrande) cashewnoten
 • optioneel: zilveruitjes en/of augurken

Stap 1: Kook een pan met volkorenrijst. Wij gaan uit van ca 150-170 gram rijst (ongekookt gewicht) per 2 personen. Ben je slank en actief, dan kun je gerust wat meer rijst eten. Degene met overgewicht kan het beste wat minder rijst en meer groente eten.

P1000040

Stap 2: Snij een prei in plakjes. Doe in een grote wok een klein laagje water. Breng het laagje water aan de kook en doe de prei erbij. Zet eventueel het vuur wat lager. Pas op dat het niet helemaal droogkookt, doe er dan eventueel nog wat water bij.

P1000041

Stap 3: Doe ook de taugé erbij in de wok.

P1000042

Stap 4: Snij 2 dikke winterpenen in stukjes

P1000043

Stap 5: en doe ook dit alles in de wok. Af en toe goed roeren.

P1000044

Stap 6: Maak nu de paksoi schoon en snij in stukjes. Wij hadden dit keer een erg grote paksoi van B-kwaliteit via het Voedselkollektief in Amersfoort. Tja, deze groenten moeten toch ook gegeten worden. Als het een erg grote paksoi is, kun je eerst de helft in de wok doen. Als het geslonken is, kun je later de andere helft erbij doen. Verbazingwekkend genoeg ging deze reuzenpaksoi bijna helemaal op in onze nasi.

P1000045 P1000046

Stap 7: Doe nu de kruiden of boemboe erbij. Wij gebruikten deze keer een nasi goreng-boemboe van de Ekoplaza. Een half potje is genoeg. De andere helft bewaar je in de koelkast en is vrij lang houdbaar. Let er bij het kopen van zo’n soort potje op dat er niet teveel olie en zout in zit. Bij minder dan 40 kcal per 100 gram boemboe weet je dat er minimaal olie is gebruikt. Bij dit potje staat er dat niet op, maar ik heb het even bij de fabrikant nagevraagd. Je kunt uiteraard ook je eigen kruidenmix te maken. Heb jij een lekkere nasi-kruidenmix? Laat dan even een reactie achter, dan proberen we dit de volgende keer.

P1000047

Stap 8: Toevallig hadden we nog wat stengels bleekselderij liggen. Deze kunnen ook prima door de nasi. Neem mijn recepten niet al te letterlijk. De boodschap die ik wil overbrengen: veel groente eten!

P10000491

Stap 9: Als een van de laatste ingrediënten doe ik er vaak paprika bij. Paprika kan er ook prima rauw bij.

P1000050

Je ziet dat de paksoi nu wel erg geslonken is.

P10000511 

Er kan dus prima nog een lading paksoi bij:

P1000052

Stap 10: Bestrooi de groente met wat sesamzaadjes. Tip: als je de sesamzaadjes van tevoren weekt, worden ze wat zachter.

P10000481

Stap 11: Serveer de rijst met groente op een bord en doe er nog wat (ongezouten ongebrande) cashewnootjes bij. Ook voor cashewnoten geldt dat ze geweekt wat zachter worden.

 P10000561

In plaats van paksoi kun je ook een kool gebruiken. Bijvoorbeeld een groene kool of chinese kool. In plaats van de cashewnoten gebruiken wij ook regelmatig tofu (Japanse braadfilet van Ekoplaza). Heerlijk met wat augurken en/of zilveruitjes.

Eet smakelijk!

PS: Hou je tandenstokers in de aanslag…

Share Button