Eet meer fruit en bereik je optimale gewicht

Wij houden van zoet. Primaten, een orde van de zoogdieren zoals apen en wij mensen, zijn de enige wezens die zoet kunnen proeven en kleur kunnen zien. Onze waardering voor zoet voedsel heeft voor- en nadelen in deze tijd.

gorilla

Wij zijn ‘ontworpen’ om fruit te zien, pakken, ervan te eten en ervan te genieten. Fruit is een essentieel onderdeel van onze voeding om gezond te blijven. Fruit biedt bescherming tegen diverse soorten kanker, veroudering en achteruitgang van de hersenen.

fruit

Helaas wordt onze zoete smaak tegenwoordig vooral bevredigd door kunstmatige producten met geraffineerd suiker: snoepjes, chocoladerepen, frisdrank en nog maar in beperkte mate door fruit. Een typische Amerikaan eet 30 klontjes toegevoegd suiker per dag.

suikers

Fuhrman raadt aan tenminste 4 stuks fruit per dag te eten en tenminste 1 portie daarvan bessen. Let wel, dit is echt een minimum, dus geen aanbevolen hoeveelheid. Meer mag altijd. Bessen bevatten de meest gezonde stofjes van alle fruit. Een goedkope manier om aan bessen te komen is ze in het vriesvak uit de supermarkt te kopen.

bessen

Veel mensen denken dat je van bananen dik wordt, omdat er zetmeel of veel suiker in zit. Vroeger dacht ik dat ook. Het is geen zinvolle benadering van voedsel om te denken dat als er energie in zit, dat het dan ook slecht voor je is. Je hebt energie nodig. Zonder energie ga je dood. Let wel op de vorm van de energie: kies plantaardig en onbewerkt. In fruit, ook bananen, zitten vezels, vitaminen, antioxidanten en vele nog onbekende gezonde nutriënten. De vezels remmen de afgifte van suiker aan je bloedbaan af, waardoor je honger langer gestild blijft, zeker in vergelijking met andere bronnen van suiker die niet natuurlijk zijn. Werken bananen nou laxerend of juist verstoppend? Wat mij betreft zijn beide beweringen niet zinvol. Over het algemeen is het resultaat van plantaardig en onbewerkt een betere stoelgang en ontlasting.

bananen

 

Eet meer fruit en ga richting je optimale gewicht, dat is wat ik zelf ervaren heb en ook bij anderen zie gebeuren.

Begin je ontbijt met fruit, dan heb je dat alvast binnen. Bekijk bijvoorbeeld eens mijn recept voor havermoutfruitpap of eet gewoon vier stuks fruit uit het handje.

Share Button