Bloemkoolbastaardcurry

Dit gerecht mag volgens traditionele maatstaven geen curry heten, maar is daarom niet minder lekker. Het is geïnspireerd door een recept uit het kookboek ‘Appetite for Reduction’ door Isa Chandra Moskowitz.

Aantal personen: 2

Ingrediënten:

 • 2 middelgrote zoete aardappel (of de helft gewone aardappelen, volkorenrijst, of rode linzen)
 • 1 bloemkool
 • 1 ui of 2 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • een stukje gember
 • 2 theelepel vegetarische groentebouillon
 • 2 theelepels kerriepoeder of kurkuma
 • 1 theelepel garam masala of gemalen komijnzaad
 • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
 • 1/2 theelepel chilipoeder of sambal
 • 1 courgette
 • paar handjes vol worteltjes + erwtjes uit de vriezer
 • pakje sojamelk
 • handje cashewnoten
 • gesneden korianderblad (mist op de foto)
 • edelgist

Opmerking: neem het aantal theelepels van de kruiden niet al te letterlijk, maar voeg gerust wat meer of minder toe. Zelf doe ik het ook nooit zo precies.

Stap 1: Schil de zoete aardappel en snij in kleine stukjes. Breng in een pan een laag water aan de kook een gooi de stukjes erbij. Je kan zoete aardappel ook mixen met een paar gewone aardappels of gebruik volkorenrijst. Maar let er dan wel op dat zoete aardappel een kortere kooktijd heeft dan aardappels of volkorenrijst. Je kan ze dus dan niet in dezelfde pan koken. Rode linzen zijn ook geschikt voor een curry.

P1000029 P1000030

Stap 2: Snij de bloemkool in stukjes en was ze. Gooi ze daarna in de pan bij de zoete aardappel. Als je ze een beetje boven het water uit laat steken worden ze deels gestoomd. Meestal wordt een curry klaargemaakt door alle bestanddelen in vocht te koken. Ik vind dit niet handig, omdat dit meestal langer duurt en je curry zo erg vochtig wordt.

P1000031

Stap 3: Doe een laagje water in een grote wok of pan met anti-aanbaklaag en zet het vuur aan. Snij ondertussen de ui, knoflook en gember in kleine stukjes en ‘bak’ ze in het water.

P1000032

Stap 4: Doe de kruiden erbij en 2 theelepeltjes groentebouillon. Voeg de inhoud van een half pakje sojamelk toe en kook daarin de handjes wortel+doperwt uit de diepvries. Zorg dat er genoeg sojamelk is om in te koken. Als je ze niet te lang kookt, blijven ze lekker knapperig. Je mag uiteraard ook verse wortels gebruiken. Kook ze dan mee met de zoete aardappel. Tip: ben je geen grootverbruiker van sojamelk, koop dan kleine pakjes. Mocht je toch iets overhouden, dan kan je het de volgende ochtend gebruiken voor je havermout.

P1000033 P1000034

Stap 5: Doe een handje cashewnoten in een koffiemolen en maal ze fijn. Doe het poeder erbij in de wok.

IMG_0097

Stap 6: Gooi nu alles bij elkaar in de wok en laat het geheel nog even sudderen. Als de bloemkool goed gekookt is, kun je met een spatel alles een beetje fijnprakken.

P1000035

Stap 7: Snij de courgette in kleine stukjes en gooi ze er ook bij. Ze hoeven van mij niet helemaal gekookt te worden, ze kunnen ook prima rauw gegeten worden. Voeg nu ook het gesneden korianderblad toe.

Stap 8: Dien nu het gerecht op en bestrooi het bord met een beetje edelgist. Voeg eventueel een klein snufje zout en peper toe. Is het nog te heet om te eten? Voeg dan nog wat koude sojamelk toe.

P1000039

Om meer kleur aan je gerecht te geven kun je ook de helft bloemkool en de helft broccoli gebruiken. Eet smakelijk!

Share Button