Stand van zaken na 2 jaar vegan, met voor- en na-foto’s

Hoera, het is mijn vegan verjaardag!

2 jaar geleden besloot ik op vakantie, na 1 jaar al voornamelijk plantaardig te hebben gegeten, volledig veganistisch te gaan eten. In het eerste jaar dat ik plantaardig at (augustus 2011-augustus 2012) heb ik steeds meer onderzoek gedaan naar plantaardig eten. Hierbij kwam ik ook veel documentaires tegen over de invloed van voedselkeuzes op het milieu en dierenleed. In mijn eerste plantaardige jaar at ik nog wel regelmatig vis: een zalm van de Jumbo of een haring bij de visboer, omdat ik dacht dat dat gezond en misschien wel noodzakelijk was voor een optimale gezondheid. De documentaire http://www.seathetruth.nl/ deed mijn mening hierover veranderen. Wat John McDougall in zijn boek The Starch Solution schreef over het eten van vis, was het laatste zetje dat ik nodig had om helemaal veganistisch te gaan eten.

michiel_vis

Vakantie Schotland 2011, voor mijn plantaardige dieet

Wat waren voor mij redenen om geen vis meer te eten?

 • Vis eten is niet nodig om gezond te zijn: plantaardige voeding zoals chiazaad, lijnzaad en walnoten bevatten voldoende omega-3. Voor wie zich zorgen maakt over speciale vetzuren zoals DHA en EPA kan hiervoor een plantaardig supplement op basis van algen nemen. Zelf gebruik ik die van http://www.opti3omega.com/, 1 capsule per dag. Een andere leverancier met een Nederlandse website is http://www.testa-omega3.com/.
 • Vissen zijn ook dieren met een zenuwstelsel en kunnen ook pijn voelen
 • Overbevissing zorgt ervoor dat in 2050 onze oceanen zo goed als leeg zijn, als we zo doorgaan
 • Veel vis is tegenwoordig verontreinigd met zware metalen zoals kwik, dus eigenlijk toch niet zo gezond meer
 • Vis bevat net als andere dierlijke producten nog steeds verzadigd vet, cholesterol en dierlijke eiwit. Vis bevat goede vetzuren zoals DHA en EPA, maar ook veel “verkeerd” vet.

Een plantaardig en later helemaal veganistisch dieet zonder toegevoegde olieën zoals Joel Fuhrman en John McDougall dat voorschrijven heeft mij alleen maar goed gedaan. Het beste kan ik dat laten zien met enkele foto’s. Zo zag ik eruit voordat ik begon met plantaardig eten:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vakantie Slowakije 2009

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vakantie Luxemburg 2010

2011, net voordat ik begon met plantaardig eten

2011, net voordat ik begon met plantaardig eten

Nu de foto’s waarin je kan zien hoe ik door mijn eetpatroon te veranderen, afviel:

michiel_2012

Vakantie Oost Europa, na 1 jaar plantaardig, maar nog niet vegan

michiel_2013

Vakantie Zweden 2013, 1 jaar vegan

michiel_2014

Vakantie Zwitserland, 2 jaar vegan

Voor wie benieuwd is naar mijn exacte gewicht in de loop van de tijd, hier een grafiekje:

gewicht-2011-2014

Aan dit grafiekje kun je zien waar het gewicht flink begon te dalen. Dat was in 2011, toen ik met plantaardig eten volgens Eat to Live begon. In de eerste maanden vlogen de kilo’s eraf. Daarna ging het langzamer, totdat het zich halverwege 2013 begon te stabiliseren rond de 61-63 kilo.

Is mijn dieet ook veranderd sinds ik in augustus 2011 begon met plantaardig eten, behalve dat ik in 2012 volledig veganistisch ging eten? Ja, op de volgende punten:

 • Ik eet meer zetmeelrijke producten, zoals rijst, volkorenpasta, havermout, volkorenbrood, witte aardappelen, couscous, etc.
 • Ik eet wat minder noten en andere vetrijke plantaardige producten zoals avocado’s. Ik vermijd ze niet helemaal, maar ben er wat spaarzamer mee geworden: niet meer dan 25 gram noten per dag
 • Ik ging nog meer mijn best doen om olie uit mijn dieet te bannen. Hoe, dat kun je in deze blogpost lezen.
 • Ik dronk nog een hele tijd elke avond 1 of 2 biertjes en dronk bij het uitgaan nog wel eens wat meer biertjes… Voor mij was bier drinken een manier om me te ontspannen. Hoe langer ik plantaardig eet, hoe meer ik merk dat bier niet meer hetzelfde effect op mij heeft. Het aantal biertjes dat ik in een jaar drink, kun je nu op twee handen tellen. Ik sluit bier niet per se uit, maar heb er simpelweg geen behoefte meer aan.
 • Ik eet nog minder junkfoodproducten, zoals pure chocola. Ik heb ontdekt dat pure chocola voor het grootste gedeel uit vet en olie bestaat (cacaoboter en sojalecithine), iets waar ik eerder nog niet zo bij stil stond. Ik eet nu liever een vijg, een dadel of havermoutkoekje bij mijn koffie.

Hoe ziet een typische dag eten er nu uit?

Ontbijt: grote kom havermout (nachtje geweekt in sojamelk) met een eetlepel chiazaad, rozijnen en 3 stuks fruit

havermout-met-aardbeien

Lunch: salade op basis van zetmeelhoudende producten zoals bonen, rijst, aardappelen en groente (meestal sla, tomaat, paprika en sjalotje), eventueel met een olievrije dressing. In plaats van salade eet ik ook weleens gewoon volkorenbrood met jam of appelstroop.

Avondeten: zetmeelhoudende producten zoals rijst, aardappelen, linzen, volkorenpasta, rijst met een flinke berg gekookte groente

Snacks, naar gelang ik trek heb: banaan, mandarijn, ander fruit, gedroogd fruit, boterhammen, rijstcrackers met jam of tahin (met mate) en banaan, gekiemd brood, havermoutkoekjes, of heel soms wat cashewnootjes

Wat drink ik? Na enkele gefaalde pogingen om van koffie af te komen, drink ik per dag 3 koppen koffie. Verder drink ik thee en water. Geen frisdrank, fruitsappen of alcoholische dranken.

Als je veganistisch gaat eten, is het belangrijk dat je een vitamine B12 supplement neemt. Dat doe ik dan ook. Ik gebruik een supplement waar B12 en vitamine D in zit en vermijd supplementen waar foliumzuur, vitamine A en E en ijzer aan zijn toegevoegd, omdat deze supplementen een ongezonde werking kunnen hebben.

rijst, linzen en bonen

Rijst, linzen en sperziebonen met currykruiden en komkommer

Samengevat eet ik nu meer volgens The Starch Solution van John McDougall: zetmeelhoudende producten aangevuld met fruit en groente. Deze manier is zo simpel en goedkoop, maar volledig, dat iedereen het op zijn manier zou kunnen implementeren. Dit is dan ook de manier van eten die ik standaard zou aanbevelen vanaf nu.

Welke voordelen heb ik van plantaardig eten, behalve een gezonder gewicht?

 • Ik heb een betere huid: minder tot geen last meer van eczeem en jeuk, waardoor ik beter kan slaper
 • Ik voel me over het algemeen fitter (ook al heb ik natuurlijk ook nog steeds wel dagen waarop ik moe en chagrijnig ben, zoals de meeste mensen)
 • Ik heb een betere stoelgang: geen constipatie meer. Als ik op vakantie uit eten ging in restaurants zat ik soms wel een week verstopt. Daar heb ik sinds ik plantaardig eet, geen last meer van.
 • Voordat ik plantaardig at, had ik regelmatig een zwaar gevoel meer in mijn benen. Dat voel ik nu niet meer.
 • Leuk voor mijn baas: de afgelopen drie jaar heb ik me veel minder vaak ziek gemeld voor mijn werk (slechts één keer een dag).

Sommige veganisten vragen zich af of ik alleen qua voeding veganistisch ben? Sinds augustus 2012 ben ik ook op zoek gegaan naar veganistische schoenen, portemonnee en riem. Ik doe dus mijn best om dierlijke producten uit te bannen, ook als het niet om voedsel gaat. Ik ben tegen het gebruik van dieren voor het plezier van mensen als dit niet per se nodig is.

through the ages

Mijn hoop is dat meer mensen gezond plantaardig gaan eten voor zichzelf, de dieren, het milieu en de wereld! Wie ondersteuning zoekt in gezonder plantaardig eten, kan zich aansluiten bij de pas opgerichte Facebook-groep The Starch Solution Nederland.

 

Share Button
 • CarrotBrocante

  Top!

 • veggiesara

  Echt tof voor je, vooral ook dat je je beter voelt.
  Maar ik heb wel 1 vraagje: wat vind jij dan het verschil tussen plantaardig en vegan eten? Want volgens mij betekent plantaardig dat je enkel dingen eet die van planten komen en geen dierlijke ingrediënten bevatten. Dat snap ik dus niet zo goed 🙂

  • In het begin van deze blogpost vertel ik dat ik in het eerste jaar nog weleens vis at. Dat is dus niet vegan.

 • Haaai, Barbara tweette een link van jouw website naar mij en joh, ik kom serieus heel weinig mensen tegen die snappen dat ze zetmeel (aka koolhydraten) nodig hebben en dat dagelijks veel noten eten (minimaal 150 gram) en elke dag avocado’s eten niet persé inhoud dat ze gezond eten (qua vetrijke producten).
  Ik heb zelf diabetes (type 2), eet sinds vorig jaar vegetarisch (en waar kan vegan (meestal is mijn ontbijt helemaal vegan)) en voel mij stukken fitter, ook omdat ik mij aan mijn dieet houdt qua diabetes. Ik ga je website zeker volgen, zag al een paar lekkere recepten staan, leuk!
  Enne, leuk om in dit artikel te zien wat jouw resultaat na 2 jaar is, fantastisch joh, gefeliciteerd!

  • Hoi Sandra,

   Bedankt voor je positieve reactie! Ik ben al 3 jaar bezig met gezond plantaardig eten, maar de laatste 2 jaren helemaal vegan. Ken je het boek “Dr. Neal Barnard’s program for reversing diabetes”? Moet je echt lezen als je diabetes type 2 hebt. Ga er nog wel een keer review over schrijven, ik heb het boek net uit. Het dieet wat dr. Neal Barnard voorschrijft komt praktisch gezien overeen met wat dr. John McDougall in “The Starch Solution” en wat dr. Esselstyn in “Prevent and Reverse Heart Disease” beschrijft: één dieet voor meerdere ziektes. Over de twee laatste boeken heb ik ook geschreven op deze blog.
   Als je ondersteuning wil met gezond eten, meld je dan ook even aan bij de groep “The Starch Solution Nederland” op Facebook.

   Groetjes,

   Michiel

   • Nee ik ken het boek van Neal Barnard (nog) niet, komt zeker op mijn lijstje, dankjewel. Ik heb net op de FBpagina gekeken, “The Starch solution” spreekt mij heel erg aan, vooral omdat het lijkt en goed aansluit op hoe ik nu eet (de diabetes diëtiste heeft mij vorig jaar een lijst gegeven, wat eet ik, welke hoeveelheden en wanneer, en sindsdien voel ik mij stukken beter en fitter). Mooi om te zien hoe The Starch solution hierop aansluit 🙂

 • Qternocq

  Fantastisch verhaal. Heel compleet. Je eigen ervaring, meningen en gevoelens, maar ook de feiten en leuke tips. Bedankt voor het delen!

  Ik heb een paar vragen:
  Eet je elke dag noten? Er staat alleen dat je het beperkt tot een maximum, maar niet hoeveel je dagelijks eet. Hoe eet je ze? Een handje per dag? Of in een smoothie, of door je ontbijt?

  Hoe lang ben je? 61 kilo klinkt erg licht, maar dat ligt er natuurlijk aan hoe lang je bent. Ik ben 1,93. Toen ik veganist werd eind 2010 viel ik tegen mijn wil in erg af. Ik had voor die tijd met moeite wat kilo’s spierweefsel eraan gekregen. Uiteindelijk heb ik het weten te balanceren op 83 kilo (vet percentage: 8%), waar ik erg tevreden mee ben.
  Waarom zo voorzichtig met olie en avocado’s? Ik eet erg veel van beiden en ben echt niet bang dat ik er van aankom. Verder is avocado qua voedingswaarde volgens mij geweldig! Qua olie verschilt dat natuurlijk.

  Edit: ik zie dat je nog een post hebt gedaan over olie, vergeet dat deel van de laatste vraag dus maar 🙂

  • Ik eet niet meer elke dag noten. Omdat ik nu meer zetmeel eet, heb ik daar niet meer elke avond behoefte aan. Als ik ze eet, meestal ‘s avonds een paar cashewnoten als snack, een klein schaaltje van 25 gram.
   Ik ben 1m76 (BMI van ronde de 20).
   Olie heb je al begrepen uit een andere blogpost van mij zie ik.
   Voorzichtig met avocado omdat “the fat you eat is the fat you wear”.

   • Qternocq

    Het antwoord op de avocado vraag is niet heel bevredigend. Olie heb je tot op de bodem uitgezocht, dus ik twijfel niet aan je motivaties, maar avocado is niet zomaar vet. Het bevat unieke voedingswaarden en is volgens mij, zolang je genoeg beweegt, niet het soort vet dat je lichaam graag opslaat, maar gewoon gebruikt (enkelvoudig verzadigd). Ik eet het liefst elke dag een avocado, maar het komt meestal neer op twee per week. Ik sport daarentegen nog steeds vier keer per week.

    • Je vraagt mij waarom ik voorzichtig ben met avocado. Ik zeg niet dat een avocado ongezond is, maar ik limiteer mijn vetten. Koolhydraten uit zetmeel en fruit limiteer ik niet, maar vet wel. Als je hier meer over wil weten, lees dan mijn blogpost over The Starch Solution, ook op deze blog:
     http://www.eetvoorjeleven.nu/2014/03/starch-solution-john-mcdougall-boekbespreking/
     Dat is de benadering die ik tegenwoordig volg. Als je geen gewichtsproblemen hebt, of zelfs te dun bent, dan hoeft elke dag een avocado of veel noten eten geen probleem te zijn en kan zelfs zeer gezond zijn.
     Lees ook dit verhaal van Chef AJ:
     http://www.vegsource.com/news/2014/04/aj-loses-more-weight-on-veggies-starch.html

     • Qternocq

      Je hebt gelijk, dat was mijn vraag. Ik twijfelde echter aan het antwoord, gezien dat geen mening zou zijn, maar een feit. Ook nu denk ik: als je 61-63 kilo bent hoef je niet bezig te zijn met je vet-inname ten opzichten van je gewicht, maarrrrr… misschien ben je juist dat gewicht omdat je er wel mee bezig bent 🙂

      Bedankt voor de tips, ik ga ze lezen!

     • Het zou kunnen hoor, dat ik met meer noten en avocado eten, nog steeds mijn goede gewicht zou behouden, maar ik geniet zo ook van mijn eten en avocado vind ik niet eens zo lekker, dus voor mij is het prima zo. 🙂

 • Wauw, wat super leuk om te lezen! Ik vind het zo goed om te lezen wat jouw eigen ervaringen zijn. En wat een verandering zeg, aan je foto’s te zien. Wat stoer en goed dat je dit op je blog plaatst!
  Ik ga zeker de linkjes in dit blogbericht bekijken (the Starch Soluction en Eat To Live – ik ben erg benieuwd want ik ken het niet). Je dagmenu vond ik ook leuk om te lezen!
  Ik ben benieuwd naar de rest van je blog :).
  Liefs

 • Pingback: Vegan sleutel tot gezondheid? > Keepondreaming()